Leeuwarden

EL 135 - RGB RED GREEN BLUE

Evelyn Galsdorf (DE 1974), Anja Dirks (NL 1983), Chris van Gent (AT 1974)

selected



Loading, please wait...

Loading, please wait...

Panels:
Description

The concept of the plan emphasises the length of the site. The site is divided into long strips, each with its own character. A new, elongated harbour is created parallel with the canal. Water is one of the key characteristics of the plan. This is reflected in the various residential typologies. Four specific living conditions are defined; living at the marina, living on the dike, living on the water and living surrounded by water. The zone of the high voltage pylons is transformed into a zone with wetlands for water purification. Because of the north-south orientation the plan is ideal for introducing the "passive building concept" with low energy consumption housing.

Jury assessment

The proposed concept for the area is pleasantly uncomplicated and provides space for a variety of housing. But the development strip is very narrow. The architecture is disappointing.

Go back